torsdag 19 september 2013

Skolaaaaa  Jaaa, nu har skolan börjat. Jag trivs bra, min klass och alla andra elever är väldigt välkomnande. Alla frågar om jag vill vara i deras grupp i olika arbeten, fastän de vet att jag är ursel på spanska och fast alla arbeten är väldigt viktiga för att de ska klara sig till nästa år. Måste försöka göra mitt bästa bara! Har så bra klasskompisar, de förklarar för lärarna och hjälper mig varenda gång jag inte förstår. Första dagen var komstig, , kände verkligen att jag är en utbytesstudent. Alla ansikten var vända mot mig och direkt jag sade något eller en lärare sade något åt mig blev det knäpptyst. Men det är okej, kändes inte så jobbigt som jag trodde det skulle, haha. 

  Blir presenterad för alla och det samlas flockar av människor kring mig och Maike på rasterna. Kindpussar av 50 personer per dag. Tror ni ja minns alla namn? Nääää det gör jag inte. Fem procent, högst. Muy guapas, bonitos blablabla är allt man hör, haha. Sedan vill alla höra lite svenska, finska och tyska eller fråga vem av alla chicos som är snyggast (första frågan man får av alla, jag skämtar inte). Puh alltså. Alla har så mycket energi! Give it to meee, för jag vill inget annat än sova hela tiden.

  Idag bestämde några tjejer att vi ska äta tapas på lördag. Vet inte riktigt hos vem eller var ännu, men roligt blir det säkert! Har kontakt med några via Whats App och även en grupp med hela klassen. Galna människor, kollade inte Whats App på tio minuter och hade hela 501 meddelanden då jag kollade igen... Haha.

  Blir så förvånad över allt här. Inget papper i skol-wc'n, det ska man ha med sig själv. En rast på hela dagen (börjar 8.00 och slutar 14.30 varje dag). Klassen har en "boss" som tar hand om nycklarna. Alla ämnen är också så annorlunda. Har gymnastik, matematik, historia/religion/samhällslära, FRANSKA (kan ett ord), filosofi, kemi, ekonomi, projecto (blandning av en massa praktiska  saker, t.ex. konst och datorer osv.). Just nu är jag glad att jag går på ettan och inte tvåan. Skulle inte klara av att inte veta alls vad jag gör! 

  Spanskan går inte så bra just nu, nog går det framåt, men altså den här dialekten!! De lämnar bort halva orden och pratar så snabbt så jag hänger inte med i slowmotion heller. Dessutom är ljudnivån helt seriöst 100 gånger högre än den nånsin har varit i Finland på lektionerna (här pratar man inte, här ropar man för att höras över alla andra som också ropar). Då jag inte hör något tror alla att jag inte förstår och försöker prata engelska med mig, men då blir det bara ännu värre. EN person i vår klall kan prata bra engelska, eftersom hon är från Amerika. 

   Nu i början har vi olika prov i varje ämne, så mina dagar har bestått av bläddrande i min ordbok, textanalys och tusentals frågor i SPANSK historia, ässä som blev fem rader om mina åsikter om internet och mobiler i modersmål (spanska), ett otroligt enkelt engelskaprov, matte som jag redan har haft.. Jag förstår så mycket av det jag läser, så det mesta skulle vara så enkelt om det var på svenska, men nu vet jag inte hur jag ska svara på något alls. Tänker alltid ut ett perfekt svar på svenska eller engelska, men där stannar det. Orden är inte det svåra i detta fall, för de kan jag ju hitta i min ordbok, men grammatiken!!! Tusentals små, små ord som ska pusslas ihop rätt, feminint eller maskulint, vilken av alla typ 20 former av varenda ord ska man använda...? Är såå trött efter skolan. Somnar nästan i bilen påväg hem, som bars tar tio minuter. Faller ner i sängen då vi kommer hem och somnar på två minuter, sedan är det mat som gäller.

  Det här blev världens konstigaste inlägg, men jag varken orkar eller hinner fixa till det, nu är det powerwalk i minst 35 grader som gäller. Puh. Blir nog snart ett till för jag fick med typ hälften av allt jag vill skriva!

Kramar, Ellen.

4 kommentarer:

 1. Lite tips från en ex-utbyteselev. Först o främst kör på med spanskan strunta i om det blir fel, du lär dig endast på det sättet. Folk förstår hursomhelst att du e utlänning så du vet ju själv att du int behöver prata perfekt försök bara göra dig förstådd :) dom kommer tycka att du har lärt dig sjukt snabbt bara du skiljer dig ur mängden och bara vågar prata fel :D Utbytesåret kmmer också på det sättet att bli mycket roligare och intressantare. XOXO Best hope anonamous friend ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha för tipset, alltid bra att höra av folk som varit i samma situation! Även om jag inte vet vem du är, haha :D

   Radera
 2. Kan bara konstatera: DU ÄR DUKTIG! Jag är imponerad! Du pratar snart flytande spanska, fast det nu känns jobbigt! Kram Stina

  SvaraRadera