söndag 8 september 2013

Första dagen

  Hade lagat ett inlägg före jag steg på flyget, men det hade åkt till utkastet... Så här såg det ut i alla fall; "Hatar att säga hejdå. Det är det jobbigaste som finns. I fyra dagar har jag nu sagt hejdå åt folk som beyder typ allt för mig. Fick panik imorse, jag vet ju egentligen ingenting; om jag ska gå ettan eller tvåan, om det ska bo en till utbytesstudent i samma hus, vem det är jag ska resa med till Jeréz.. Och jag vet att inget kommer vara lätt i början, men jag hoppas det är värt varenda tår, varenda liten cent. Så, hejdå allihop. Vi ses om tio månader."

  Kan säga att min spanska är så mycket sämre än jag trodde. Igår förstod jag knappt ett ord. Skyller på att jag var trött och nervös. Gårdagen var annars ockso väldigt jobbig. Då vi landade i Dusseldorf så kände jag hur båda mina trumhinnor började spricka.. Sedan satt jag yr och hörde riktigt dåligt i nio timmar på flygfältet och därtill var flyget försenat p.g.a. "dåligt" väder i Tyskland (liiite regn), så vi stod på startbanan i över en timme extra.

  Men efter regnet kommer solsken! Idag har varit en väldigt bra dag. Vaknade på morgonen, åt morgonmål med familjen och min värdbrors kompis.  Sedan förde min värdmamma oss till grannstaden Chiklana där min värbrors kompis bor. Hans pappa och storebror var väldigt bra på engelska så det kändes bra. Vi spelade tv-spel, till och med cod (haha ni kan ju gissa hur bra det gick för mig..), badade i poolen, åt mycket, spännande mat (ja, då menar jag MYCKET och SPÄNNANDE). Här i Spanien äter man inte alltid bara en maträtt, man har typ fem olika, plus flera olika efterrätter. Vi åt tillsammans med en massa vänner till familjen. Var så mätt så jag höll på att spricka, men gott var det! Åt nogot risottoliknande men med pasta istället för ris, någon sorts potatissallad med oliver mm., gaspacho och tortilla (potatisomelett, förvånansvärt gott!). Till efterrätt något krämigt sött som jag inte vet vad heter, glasstårta och chokladkex. Något annat än mat som man får mycket av här är kindpussar. Känns lite närgånget, inte riktigt vad man är van med i Finland, men lite mysigt ändå! Alla fick också smaka på salmiak. De flesta grinade, men vissa gillade det.

  Fick också en rumskompis hit från Tyskland. Hon heter Maike och är bara 14 år, fast jatg trodde hon var 18, haha. Det är sjukt bra eftersom det är jobbigt att vara den enda som inte förstår allt. Plus att man har någon annan som är i samma situation! Nu börjar det bli läggdags för oss icke-spanjorer som är trötta efter allt redande. Vi åt precis middag som vår värdbror lagade åt oss, snällt! Smakade också på något svart konstigt som jag inte fick veta vad var.. före jag hade smakat på det. Grisinälvor, grisblod och ris var ingredienserna. Smakade inte så mycket och det var rätt smaklöst så det blev ett gott skratt istället!

  Ska se om min värdbror orkar fixa wifi till iPhonen så jag får in lite bilder på bloggen(använder iPaden nu).  Lösenordet är typ 100 siffror och bokstäver långt, så det tar ett tag då man skriver fel tre gånger som tidigare, haha.

  Ha det bra i kylan, här är det ca. 25 grader och solen är otroligt stark. De lovar varmt till måndag, så det blir väl som i en bastu, inget mig emot. Då ska vi och två andra utbytesstudenter med vår koordinator till provinsens huvudstad Cadiz. Har ingen aning om vad vi ska göra!

  Kramar, Ellen.


4 kommentarer:

 1. Puh! Ser att du kommer att stortrivas. Kram mammma och pappa

  SvaraRadera
 2. Har läst inlägget för lillebror flera gånger. Han tänker på dig hela tiden.<3 Vi väntar på den spännande fortsättningen om vad ni ska hitta på på måndagen ...

  SvaraRadera
 3. Ja det hoppas jag! Hälsa Abbe att jag tänker på honom också, och er andra med. Kramar till er alla!

  SvaraRadera
 4. Roligt att läsa vad som händer där borta! Hälsningar från Fäboda! Lisa, Stina o Nina.

  SvaraRadera