fredag 22 november 2013

Svar på frågor del 1

  Bestämde mig för att dela in alla frågor i fem kategorier: Mitt utbyte i allmänhet, Min värdfamilj, Förhållanden, Träning och så hade någon frågat om hur jag sminkar mig och så vidare, så jag tänkte svara på det också under kategorin Skönhet, haha. Idag börjar jag med nummer ett.


~MITT UTBYTE I ALLMÄNHET~

Är du nöjd med att du tog chansen att åka som utbytesstudent?

  Ja, jag är väldigt nöjd. Visst är det väldigt jobbigt ibland och jag har dagar då jag inte mår bra och plötsligt kan brista ut i gråt, men de bra stunderna man upplever är värda alla dom dåliga. Jag vidgar mina vyer genom att uppleva en ny kultur och se nya platser. Jag lär mig mycket och jag blir sakta men säkert till en starkare och mognare person, med en egen, ännu starkare vilja än förut. Jag har otroligt roligt och jag har lärt känna nya människor som är och kommer vara viktiga för mig livet ut. Jag märker genom saknad vilka personer hemma som är viktigast för mig och hur mycket jag älskar dem. Jag är med andra ord mer än nöjd och jag tror detta år har en stor inverkan på mitt liv. Tiden hittills känns som något jag aldrig skulle kunna ångra.


När fick du hemlängtan första gången och hur känns det?

  Jag kan inte svara helt säkert på den frågan. Som jag tidigare skrivit så upplever jag många nya känslor som kan vara väldigt svåra att tolka. Det jag tror är hemlängtan fick jag första gången fem veckor efter att jag kom hit. Har stött på den känslan flera gånger efteråt också, men den blir liksom starkare för varje gång. Det är inte så att man ligger och gråter hela dagen och bara vill åka hem. Jag känner mig lite tom, blir snål på mat hemifrån, vill prata med mamma på skype, vill mest vara för mig själv och orkar inte göra så mycket. Då jag har hemlängtan är jag dessutom väldigt känslig, minsa lilla sak kan göra att jag brister ut i gråt, t.ex. att jag ser en likadan bil som pappa har eller att jag hör en låt som mamma tycker om. För mig börjar det från morgonen och blir bättre mot kvällen. Det är väldigt jobbigt om det händer i skolan, då brukar jag förvarna någon i min klass så de kan förklara ifall jag börjar gråta, haha. Har dock bara hänt en gång i skolan och då märkte bara de närmsta av det. Här hemma gör det inget, jag har Maike, Nico och mina värdföräldrar som lätt får mig på bra humör igen!


Har du övervägt att åka hem någon gång?

  Nej, inte att åka hem och avbryta, men jag har övervägt att åka hem över julen och sedan komma tillbaks. Har i alla fall nu kommit fram till att jag vill uppleva julen här nu när jag har den chansen, även om jag kommer ha obeskrivligt mycket hemlängtan då. Tror också att det skulle kännas väldigt fel att vara hemma några veckor i mitten av året. Föreställ dig att du är mitt uppe i en dröm och vaknar. Näst intill omöjligt att somna om och fortsätta drömmen där den var, inte sant?


När kommer du hem till Jeppis?

  Jag kommer hem ungefär en vecka efter att skolåret tar slut den 23 juni. Mina försäkringar och FPA-papper går ut den sista juni och den första juli, så före det måste jag vara hemma! 


Kostade det mycket att åka som utbytesstudent?

  Ja, det är ingen billig grej. Ska du åka så ska du vara rätt säker. Grunden för mitt år låg på ca. 9000€, altså en enorm summa pengar. Dessutom måste man vara berädd på att man använder väldigt mycket här också, speciellt i början (kan jag säga av egen erfarenhet). Jag är här med Explorius och det är nog den dyraste organisationen jag har stött på, men det var inte många organisationer som hade lediga platser, eller platser över huvudtaget, till Spanien. Ett exempel på en billigare organisation (skulle även säga bättre) är Rotary. Orsaken att jag inte sökte dit är att det inte passade in i schemat för min familj att ha en utbytesstudent i vårt hus just nu och att man inte kan välja exakt vart man vill åka. Om man känner någon familj i något annat land som vill ta emot en utbytesstudent kan man även göra det utan organisation. Finns otroligt många sätt och om någon vill så kan jag göra ett inlägg eller länka några organisationer. Bara att säga till så fixar jag det. Är bara glad att få hjälpa!


Hade du övat mycket på språket innan du åkte? 

Jag läste två år i högstadiet men det var mest med fraser och så, inte så mycket grammatik, men en liten grund fick jag ju i alla fall. Senare gick jag också en kurs en gång i veckan under några månader, men det var också mer fraser och så. Trodde jag kunde mycket bättre spanska än jag gjorde och fick en ordentlig chock då jag kom hit. Nu har jag kämpat och kämpat på med grammatiken och äntligen börjar den sitta, efter tre månader. Så jag säger nog bara att plugga grammatik, läs böcker högt för dig själv och lyssna på språket så du får någon form av förståelse för det. Det är mycket jobbigare och svårare att lära sig än man tror.


Här har nu den första delen av svaren, imorgon svarar jag på frågor om familjen. Hoppas ni är nöjda med svaren. Är ni inte det kan ni ännu fråga!

Kramar, Ellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar