tisdag 8 oktober 2013

Stars can't shine without darkness

  Hade skrivit ett helt ärligt talat sjukt långt inlägg. Mobilen slocknade och nu är vartenda ord raderat. Får försöka få med allt igen, haha.

  Gårdagen var riktigt jobbig. Min första riktiga hemlängtan slog till redan från morgonen. Höll in gråten i nästan tre timmar, och sedan började tårarna rinna, mitt på timmen. Tror inte att någon märkte det, men på rasten blev det fler. Hann bara ta tag i Maike och vi gick ut ur folkmängden och tårarna bara rann, haha. Alla stirrade på mig, men alla förstod också. Efter några kramar av mina vänner och halft okända var det okej igen. Folk gillar att kramas här, tur att jag också gör det, haha!

  Idag har däremot varit en riktigt kanondag, en av de bästa hittills. Har skrattat hela dagen, haha!

Sötisaar! Från vänster: jag, Paloma, Marta och Desi. 

História:
På historia har jag fått lov att studera spanska eftersom ämnet av många orsaker är svårt för mig. Förstår varken läraren eller historian, har försökt förstå men nej, historia fastnar aldrig i huvet och det är mitt absolut svagaste ämne i Finland också. Har prov på fredag och ska såklart försöka läsa, men tror inte det blir till något alls. Fick ju i alla fall en etta i mitt förra historiaprov fast många i klassen var underkända, hehe. Systemet är lika som i Finland, fast från ett till tio istället för fyra till tio. 

Economía: 
Grupp"arbete" i ekonomi. Alla sitter bara och pratar, nej förlåt, springer runt och ropar. Ändå lyckas de alltid få ihop det till något. Kul hade vi i alla fall, känns som att jag känner de flesta i klassen rätt bra redan! 

Matemáticas: 
Prov. Det gick bra tror jag. Lämnade bara en liten sak i en uppgift, så. Får hoppas att jag förstod uppgifterna rätt också, aldrig vet man! 

Recreo: (rast)
Vi hade sjukt kul, vet inte vad som flög i oss, men vi hoppade runt och dansade och var knäppa, planerade vad vi ska göra kommande helger och gissa vad? Min spanska var nästan bra! Oppaaaaa

Léngua: (modersmål/litteratur)
Studerade spanska istället för att dela in ord i pyttesmå delar och namnge delarna. Min lärare tyckte det var för svårt för mig och sade själv att jag kan öva grammatik istället. Puh, alla oregelbundna verb gör mig galen, finns inte den minsta lilla logik i varför de ska böjas som de gör i vissa ord. Men efter lite tålamod och övning sitter de.

Educación física:
Coopertest, i 35 graders värme och full sol klockan halv ett på dagen. Sprang i tolv minuter på skolgården och usch vad tungt det var. Sprang i varje fall nästlängst av alla i klassen (tror jag?), men usch vad jag mådde illa. Jag är så van med att pressa, pressa och gjorde det nu med. Kan verkligen inte göra något med måtta, hehe. Var illröd i ansiktet och lungorna var helt döda. Jäklar med den här värmen, haha. Konditionen är inte riktigt på topp just nu heller, lata jag. Haha. Spelade lacrosse efteråt också. Inte riktigt vad jag är van vid, men roligt ändå, alla är så inne i spelet, haha.

Ciencias: (biologi/geografi) 
Pratade om celler, epidemier och virus. Så intressant! Förstår vad vi pratar om, men uppfattar inte riktigt detaljerna. Boken har ganska mycket bilder och vissa ord liknar svenskan ganska mycket. Som vanligt är det min urdåliga grammatik som gör att jag inte förstår. Orden- lätt som en plätt, men åh vad jag önskar att jag hade läst mer grammatik!! 

  Nu ligger Maike och sover. Ska väcka upp henne och så ska vi gå en vända till Bahia Sur, shoppingcentret här nära. Vi ska framkalla bilder och gå till posten.

Ha det så bra! Kramar, Ellen.


 Ett tips till er som funderat på att åka någonstans: Tänk inte som jag gjorde: "Jag lär mig mycket snabbare där.." Ja, ord lär du dig snabbt, men plugga grammatik!! Det underlättar fruktansvärt! Du vill inte sitta och plugga grammatik hela dagarna, det är svårt och det är tråkigt, men då du kan det så kan du kommunicera och satsa på ord istället. Tro mig!

 

  

  

1 kommentar:

  1. Kul att se bilder på dina spanska kompisar! Fast för en som inte känner dig är det ju svårt att urskilja vem som är utbyteseleven... Kram mamma

    SvaraRadera