söndag 5 januari 2014

Min jul

  Tänkte att det börjar vara dags att berätta om julen nu! Jag har allt varit i Cuenca och firat jul med min värdfamilj och några släktingar. Har haft en riktigt bra jul och klarade mig nästan helt från hemlängtan. Vi har vilat ganska mycket, men också varit utr på en hel del utflykter. Naturen är alldeles underbar i Cuenca, en massa höga klippor och stup, turkosa floder, höga berg... En dag var vi även till ett vattenfall och kollade. Det kändes ungefär som uppe i finska Lappland på hösten eftersom där uppe i bergen fanns tallar och det var flera minusgrader och till och med lite snö här och där.  Då vi körde hemåt på hoppade en massa bambinböver vägen, så söta, hihi.

  På juafton (den 24e) vaknade vi rätt sent och det kändes som en helt vanlig dag. Visserligen var det en vanlig dag för de andra eftersom julafton är den 25e här. Det kändes lite deppigt och konstigt, men efter att jag hade firat lite jul och öppnat paket med familjen på Skype så kändes det bra igen. Senare öppnade vi paket med den spanska familjen. Sedan var det dags för Noche Buena. Noche buena är kvällen före julafton, ungefär som en öppning inför julen (tror jag). Vi åt räkor, hummer, någon skaldjurssoppa, sallad, citroncheesecake till efterrätt och (håll i er) lammhuvud. Lamhuvudet var nog ingen hit, men vi vågade ju i alla fall smaka, haha. Efter den goda middagen såg vi på lite film och sedan gick vi och lade oss. 

  Den spanska julaftonen började med att vi åkte till en liten by som heter Huete med Nico och hans moster. Vi gjorde egentligen inte så mycket där jag och Maike. Vi bara gick runt och fotade lite, medan de andra fotade lite i ett hus som skulle sälgas. Sedan hälsade vi på några av min värdmammas släktingar och sedan åkte vi hem igen. På kvällen bjöd vår värdpappa mig, Maike och Nico på bio. Vi såg på "The secret life of Walter Mitty" ( direkt översatt från spanska). Det var roligt och filmen var bra.

  På nyår steg vi upp sent som vanligt. Minns inte riktigt vad vi gjorde på dagen, men antagligen ingenting (skönt). på kvällen gick i alla fall jag och Maike ut och gå lite i staden, åt glass, köpte "sprakastickor" och gick sedan hem igen för att äta brakmiddag igen. Räkor, hummer, gravad lax med kaviar och så vidare bestod middagen av. Riktigt gott igen! Jag skypade med familjen på det finska tolvslaget och sedan var det dags för det spanska också. Här har man en tradition vid tolvslaget på nyår som går ut på att äta 12 vindruvor, en varje sekund i tolv sekunder fram till tolvslaget. Rolig och smågalen tradition, haha, men ska absolut ta med mig det till Finland. 

  Nu är vi hemma igen och njuter fortsättningsvis av jullov och julfirande några dagar till. Här är Los Reyes ("trettondagen") en stor högtid med mera klappar och god mat. Blir säkert riktigt roligt! Skolan börjar på onsdag och usch vad jag är omotiverad för skola nu efter en dryg månads ledighet, börjar dessutom med matteprov. Jag och Maike har gymmat på flitigt nu i tre dagar och jag har världens träningsverk. vi har köpt tremånaderskort nu och vi fick även varsin tröja med gymmets namn med på köpet. Det är väldigt skönt att vara igång igen, men får ändå vara försiktig med foten och jag hoppas jag håller mig frisk nu för en gångs skull. Vi ska även börja surfa och jag söker efter en friidrottsgrupp att börja träna i. Vädret är riktigt bra här nere i San Fernando, ungefär 20 grader och sol. Får snart ta fram mina bikinis och solkrämen och dra till playan. Åh, vad jag längtar! Inomhus är det dock betydligt kallare, så den mysiga Odd Molly tröjan jag fick i julklapp var väldigt behövlig! Nu ska vi fixa till en fruktsallad med jordgubbar och annat gott! Lägger in bilder från Cuenca senare idag eftersom nätet bråkar just nu.


Kramar, Ellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar