måndag 28 oktober 2013

Mera utbytesstudenteeer!

  Fick för någon vecka sedan veta att det finns flera utbytesstudenter här i San Fernando och Cádiz. Försökte få tag i dem men det var lite svårt, tills Sabrina och Anne dagen efter vi hittat dem på facebook råkade träffa dem på ett café i Cádiz. Anyway, igår bestämde jag, en svensk kille, två norskar och Anne att vi skulle träffas, så Anne och norskarna kom med tåget hit till San Fernando. Jag och den svenska killen, Lukas, bor ca. 200m från varandra men har konstigt nog aldrig setts, dessutom går vi på samma gym, haha! Konstigt också att inte våra koordinatorer (?) inte har haft kontakt. Mötte honom plötsligt påväg till tågstationen igår innan vi mötte de andra.

  Det var riktigt kul att träffa dem! Vi gick först till Mc'Donalds (nej, jag åt inget för jag är pank), sedan vidare till Calle Real och satt och pratade. Kul att bara vara skandinavier en gång också, finns så mycket att jämföra och prata om. Äntligen fick jag också prata svenska. Det är rätt svårt att växla fram och tillbaks från engelska till svenska och sedan till spanska, plus att jag har svårt för att prata finlandssvenska med svenskar, haha. Jag har åtta månader på mig att vänja mig vid det, så nog går det till slut! 

  Alla var inte med igår, men vi kanske ska och bowla ihelg med de andra också. Har ju fyra dagars helg p.g.a. fiesta. Kalendern är typ fullproppad med dem, gotta love this country!




Har tyvärr inte fler bilder från kvällen, så dessa tre får duga! Heehehheh

Kramar, Ellen.


Tarifa

  











  På lördagen åkte vi till Tarifa istället för Ronda. Vädret var dåligt från morgonen men blev bra mot kvällen. Har varit där mååånga gånger förut och redan för många år sedan kom jag fram till att Tarifa är det bästa stället på jorden. Vackra stränder, häftiga surfbutiker, Afrika så nära så man inte tror det före man sett det med egna ögon.. Frihet! Har alltid älskat det stället och nu BOR jag 100km därifrån. Dreams come true. 

Kramar, Ellen.


Demonstration


  Här har ni några bilder från demonstrationen i torsdags! Sjukt stor, många, många tusen människor som gick runt och ropade och viftade med sina flaggor, bland dem fanns åtminstone fyra knäppa utbytesstudenter. 




 De (och vi) demonstrerade mot utbildningen här i Spanien i hela landet. Tror de sade på radion att det bar den största demonstrationen i Europa, men jag vet inte hur de räknar och im det stämmer. Mycket folk och högljutt som jag vet inte vad, men coolt var det. Har några filmer också men de tar så länge att ladda upp. 

Kramar, Ellen.
  








torsdag 24 oktober 2013

Strejk och ledig dag

  Jag vet, jag har inte bloggat på ett tag nu, men det har inte hänt så mycket speciellt kul den senaste veckan. Förra helgen fick jag veta att min bror hemma i Finland hade varit med om en olycka och fått foten krossad. Lyckligtvis gick det inte värre än så! Han var på sjukhuset i nästan en vecka och hade en operation förra torsdagen. Nu har han foten ihopskruvad (bokstavligen) och gips över det fram till nyår. Märks rätt bra att vi är syskon, för förra fredagen var jag och stukade foten. Det tar inte så väldigt sjukt mer men den är fortfarande svullen. Får se om jag måste gå till läkaren med den.. Har i alla fall fått sitta inne på dagarna, förutom skolan,  för jag ska inte gå så mycket på den. 

  Idag är det ledig dag för det pågår en stor strejk mot utbildningen här i hela landet. Efter middagen ska vi ta bussen till Cádiz och kolla lite vad som händer. Det är tydligen väldigt fullt med demostranter där i hela staden. Intressant att se eftersom saker som detta aldrig händer i Finland. Kan lägga in några bilder senare ikväll.

  Från det ena till det andra, så har min spanska faktist börjat gå ganska bra! På en vecka har den förbättrats mer än i början på en månad, tror det är för att jag har börjat få grammatiken mer på klart nu. Puh, alltså! Jag ock Maike pratar också mycket på spanska här hemma. Folk i skolan säger förvånat att jag ju försår bra och pratar bra. Kan ha diskussioner och de vanliga fraserna kommer naturligt. Förra natten pratade jag till och med på spanska i sömnen, haha! Kommer inte ihåg vad jag drömde men hade stått och ropat "¿Quien es?" (vem är det) flera gånger till Maike och sedan pratat om myggor och knackat mobilen i väggen? Märker annars också att de drömmar jag kommer ihåg för det mesta är på engelska blandat med spanska. Konstigt är också att jag verkligen får anstränga mig då jag skriver svenska, för grammatiken är så omsvängd i spanskan. Min finska är jag rent utsagt väldigt orolig för.. Men det tar väl inte så länge att vänja sig med den igen. 

  Imorgon är det fredag, igen! Veckorna går snabbt som dagar. Sju veckor har jag nu varit här. Sjukt, mas o menos en femtedel av mitt utbytesår! Jag ska i alla fall ut med min klass och jag tror Maike också kommer med. På lördag blir det antagligen en tågutflykt till vackra Ronda (Nära Málaga) som gäller. Vi har väldigt många utflykter planerade för den kommande månaden eftersom Sabrina bara har en månad kvar av sitt utbyte (hennes utbyte är bara tre månader långt). Usch vad jag kommer sakna henne! Vi har blivit så tighta jag, Maike, Anne och Sabrina. Och då Maike åker hem i januari eller februari så vet jag inte vad jag ska göra! Har som tur Anne kvar då i alla fall!

  Jag och Maike har börjat komma riktigt bra överäns med vår bror nu också. Förr hade vi såklart väldigt roligt ibland, men ibland pratade vi inte alls. Nu märker man små saker som att han skrattar åt våra skämt eller när vi är allmänt galna, hälsar i skolan och vill hitta på mer saker. Vi har bestämt att vi ska försöka spendera mer tid med familjen också och det verkar positivt mottaget. Jag är väldigt, väldigt nöjd med min värdfamilj och också med min klass, mina vänner och staden. Skulle aldrig ha kunnat föreställa mig att det här året skulle börja så bra som det har börjat!   

Hörs senare, Kramar, Ellen.


söndag 13 oktober 2013

Himlen på jorden

  Hoppade på morgontåget till sevilla igår med Maike, Sabrina och Anne för att hälsa på Sabrinas vän Leonard som också är på utbye här i Spanien. Är helt ordlös, vackraste staden jag någonsin sett! Hästar och vagnar istället för bilar inne i staden, helt otroligt stora, vackra och gamla byggnader.. Sååå vackert alltså, rubriken stämmer verkligen! Vi hade en väldigt rolig dag med sightseeing och underbar tapas på förmiddagen, sedan lite shopping och starbucks (där vi även såg en kvinna som fick hjärtattack eller något? Det var så obehagligt att se, hon bara satt där med ögonen öppna tills alla började springa dit. Till slut kom ambulansen och vet inte vad som hände sedan.. Hoppas hin klarade sig!!).

  Det var även fiesta där igår så det var en massa folk överallt. De hade tält där man kunde köpa mat från alla håll i världen. Jag åt sushi och blev ganska besviken.. Kan ju i alla fall skryta med att min sushi är mycket bättre, haha.

  Hade inte med mig min systemkamera, men fick en hel del fina bilder med iPhonen, så nu får bilderna tala. Vet inte exakt vad alla byggnader är för något, men den stora slottliknande byggnaden är i alla fall en GIGANTISK kyrka och dammen med båtarna är vid torget "Plaza España". Där smakade jag på rökta kastanjer för första gången. Speciell smak, men nötter blandat med potatis är nog en ganska bra beskrivning. Gott var det!









Speciellt för dig, mamma!

  Bland en meter breda och trånga vägar mellan höga, gamla hus hittade vi en te-butik. Där fanns såå många sorter och allt såldes i lösvikt. Ville köpa och skicka hem till mamma, men jag tror ett paket med te skulle se lite misstänksamt ut på posten.. Man får ju inte ens skicka telefonbatterier på posten, hehe. De doftade i varje fall väldigt gott och jag ångrar att jag inte köpte något.



  Vi hittade också en smyckesbutik där man kunde köpa allt man behöver för att laga egna smycken, här blev det däremot lite shopping både till mig och till dig mamma. Tror du skulle ha spenderat mycket pengar där, haha. Nu är det din tur får att få paket! 



  Har inte tid att skriva mer nu, men bilder säger mer än ord sägs det. Imorgon har jag historiaprov och jag har inte haft en sekund över för att läsa ihelg. Ska försöka lära mig några rubriker, namn och årtal så jag inte verkar helt borta, hehe. Buenas noches!

Kramar, Ellen.

tisdag 8 oktober 2013

Stars can't shine without darkness

  Hade skrivit ett helt ärligt talat sjukt långt inlägg. Mobilen slocknade och nu är vartenda ord raderat. Får försöka få med allt igen, haha.

  Gårdagen var riktigt jobbig. Min första riktiga hemlängtan slog till redan från morgonen. Höll in gråten i nästan tre timmar, och sedan började tårarna rinna, mitt på timmen. Tror inte att någon märkte det, men på rasten blev det fler. Hann bara ta tag i Maike och vi gick ut ur folkmängden och tårarna bara rann, haha. Alla stirrade på mig, men alla förstod också. Efter några kramar av mina vänner och halft okända var det okej igen. Folk gillar att kramas här, tur att jag också gör det, haha!

  Idag har däremot varit en riktigt kanondag, en av de bästa hittills. Har skrattat hela dagen, haha!

Sötisaar! Från vänster: jag, Paloma, Marta och Desi. 

História:
På historia har jag fått lov att studera spanska eftersom ämnet av många orsaker är svårt för mig. Förstår varken läraren eller historian, har försökt förstå men nej, historia fastnar aldrig i huvet och det är mitt absolut svagaste ämne i Finland också. Har prov på fredag och ska såklart försöka läsa, men tror inte det blir till något alls. Fick ju i alla fall en etta i mitt förra historiaprov fast många i klassen var underkända, hehe. Systemet är lika som i Finland, fast från ett till tio istället för fyra till tio. 

Economía: 
Grupp"arbete" i ekonomi. Alla sitter bara och pratar, nej förlåt, springer runt och ropar. Ändå lyckas de alltid få ihop det till något. Kul hade vi i alla fall, känns som att jag känner de flesta i klassen rätt bra redan! 

Matemáticas: 
Prov. Det gick bra tror jag. Lämnade bara en liten sak i en uppgift, så. Får hoppas att jag förstod uppgifterna rätt också, aldrig vet man! 

Recreo: (rast)
Vi hade sjukt kul, vet inte vad som flög i oss, men vi hoppade runt och dansade och var knäppa, planerade vad vi ska göra kommande helger och gissa vad? Min spanska var nästan bra! Oppaaaaa

Léngua: (modersmål/litteratur)
Studerade spanska istället för att dela in ord i pyttesmå delar och namnge delarna. Min lärare tyckte det var för svårt för mig och sade själv att jag kan öva grammatik istället. Puh, alla oregelbundna verb gör mig galen, finns inte den minsta lilla logik i varför de ska böjas som de gör i vissa ord. Men efter lite tålamod och övning sitter de.

Educación física:
Coopertest, i 35 graders värme och full sol klockan halv ett på dagen. Sprang i tolv minuter på skolgården och usch vad tungt det var. Sprang i varje fall nästlängst av alla i klassen (tror jag?), men usch vad jag mådde illa. Jag är så van med att pressa, pressa och gjorde det nu med. Kan verkligen inte göra något med måtta, hehe. Var illröd i ansiktet och lungorna var helt döda. Jäklar med den här värmen, haha. Konditionen är inte riktigt på topp just nu heller, lata jag. Haha. Spelade lacrosse efteråt också. Inte riktigt vad jag är van vid, men roligt ändå, alla är så inne i spelet, haha.

Ciencias: (biologi/geografi) 
Pratade om celler, epidemier och virus. Så intressant! Förstår vad vi pratar om, men uppfattar inte riktigt detaljerna. Boken har ganska mycket bilder och vissa ord liknar svenskan ganska mycket. Som vanligt är det min urdåliga grammatik som gör att jag inte förstår. Orden- lätt som en plätt, men åh vad jag önskar att jag hade läst mer grammatik!! 

  Nu ligger Maike och sover. Ska väcka upp henne och så ska vi gå en vända till Bahia Sur, shoppingcentret här nära. Vi ska framkalla bilder och gå till posten.

Ha det så bra! Kramar, Ellen.


 Ett tips till er som funderat på att åka någonstans: Tänk inte som jag gjorde: "Jag lär mig mycket snabbare där.." Ja, ord lär du dig snabbt, men plugga grammatik!! Det underlättar fruktansvärt! Du vill inte sitta och plugga grammatik hela dagarna, det är svårt och det är tråkigt, men då du kan det så kan du kommunicera och satsa på ord istället. Tro mig!









 

  

  

tisdag 1 oktober 2013

People change

  Mamma, titta vad jag har gjort!!!! Frissan klippte kort år mig, lite med sin egen vilja eftersom jag inte ville ha kort.. Men jag är nog nöjd, kanske dags att byta lite frisyr nu. Som Maike sade: "It's an exchange Ellen, you have to change!". Haha så sant så! De flesta tyckte jag var muuuy guapa, men vissa tyckte jag är dum i huvet, hahhah.
 

  Håret är inte heller det ända som har förändrats. Har varit här i en månad nu och märker redan hur jag förändras från dag till dag. Jag känner hur jag blir självsäkrare, modigare och framför allt nöjdare med mig själv. Jag känner inte mig som en i mängden, jag känner mig helt och hållet som en egen person med en helt egen personlighet. Visst har jag alltid varit mig själv, men det känns annorlunda, haha. När jag kommer hem kommer jag väl vara lika loca som alla spanjorer här! Åh hjälp, det går inte att förklara med ord hur galna de är, man måste se det, haha. Ni skulle se på rasterna i skolan, hoppar runt och kastar suddgummin och papper på varandra. Värre än vi var i lågstadiet, och det här är i gymnasiet.. Igår var jag tvungen att ta värkmedicin, huvet tål inte så här mycket ljud, haha.

  Imorgon har vi engelska och min engelskalärare frågade om jag vill berätta om olika saker i Finland i början av några lektioner, på engelska förstås. Absolut, det vill jag, haha. Alla är så nyfikna och vill veta allt. Först på listan jag fick är det finska skolsystemet, det blir enkelt. Ska också berätta om hur familjerna fungerar, vanliga sporter i Finland och så vidare. 

  På tal om engelska kan jag skriva om en lite konstig sak, passar dessutom till allt jag skrivit här idag. På framsidan av vår engelskabok fanns en bild med många gröna äpplen, men i mitten fanns också ett rött. Vår engelskalärare, som jag märker att tänker väldigt mycket, frågade vem som känner sig som det röda äpplet, och ja, jag var den enda som räckte upp handen. Hela klassen var nog överäns. Inte så väldigt annorlunda till utseéndet, men annorlunda kultur, annorlunda språk och annorlunda personlighet. Jag är alltså klassens "manzana roja". Ja gärna, jag vill inte vara som alla, haha.

  Det är så annorlunda, folk håller inte precis inne vad de tänker här. Fick höra en dag att jag är en intelligent person av någon jag aldrig sett. Jag frågade varför han tror det och han sade att han ser det i mina ögon. Ehm tack, typ. Och alla flickor i klassen som säger att de är så avundsjuka på mig och att jag är så perfekt på alla sätt. jag vet inte hur jag ska svara, haha sjukt! Får så otroligt mycket komplimanger varje dag, det är inte ens jämförbart med hur det är i Finland. Har inte hört någon prata skit om någon, alla är bara glada och bråkar och kramas. Alla ropar dit mig, känner mig lika mycket i gänget som alla andra, haha. Fick höra att min spanska börjar bli bättre idag också, hah! Bra är den inte. Men har två månader kvar före jag borde tänka på spanska, hehe, om man hör på vd folk säger.. Äääh hoppas, hoppas!!

Kramar, Ellen.

Hemlängtan?

  Idag har jag för första gången längtat hem. Efter att ha varit sjuk i flera dagar åkte jag till skolan. Var alldeles för trött märkte jag redan under första lektionen, hade huvudvärk så jag trodde jag skulle dö.. Tisdagens tre första lektioner är de värsta; historia, ekonomi och modersmål. Förstår nada av vad som pågår, sitter och lyssnar och försöker översätta i huvet tills jag inte orkar mera. Idag fick jag även en släng av hemlängtan och var nära att börja gråta.. Känner mig väldigt dåligt välkomnad av vissa lärare. Visst gillar jag många av dem också, men vissa beter sig rent utsagt vidrigt mot mig. Jag kan inte förstå allt, det är helt klart och jag vet det, jag har ju inte ens varit här en månad, men just nu känner jag för mycket press. Jag är här för erfarenhet, för att lära mig språket, lära känna nya människor, kulturen, landet.. Inte för att plugga, plugga, plugga och få bra betyg. . Jag är en sådan som gör allt antingen till hundra procent eller inte alls. Varkendera fungerar i den här situationen och jag har svårt för att hitta något mittemellan. Jag vet vad ni tänker; lugna ner dig. Jag säger det till mig själv hela tiden, men nej det går inte just nu. Jag känner att jag borde räcka till, men gör inte det. Det är det värsta jag vet, att inte räcka till.

  I en situation som denna är det så skönt att man har vänner som kommer och kramar en och får en på gott humör, frågar hur jag mår och säger gulliga saker för att få mig att må bra. Är så otroligt glad över att jag redan hittat så fina vänner här, och utan min syster Maike skulle det bli alldeles för mycket. Vi är som klippor för varandra! Haha, ni skulle se hur vi springer mot varandra bland alla hundratals människor och kramas då dagen är över. "Crazy exchangestudents" får vi höra av vänligt skrattande folk ibland, ja verkligen, galna med glädje dessutom! 


  Vi hade också EF (gymnastik) idag och eftersom jag inte kunde delta så stod jag först och pratade med vår otroligt trevliga gymnastiklärare. Hon frågade en massa om utbildningar och skillnader mellan Finland och Spanien. Hon var från tidigare väldigt imponerad av det finska skolsystemet, men när hon fick veta att alla får gratis mat i skolan tappade hon hakan. Hon förstår riktigt bra engelska också och är väldigt bra på att välja de lättare spanska orden och prata långsamt med mig. Det samma med mina lärare i engelska, matte och franska. Det är de lärarna som är trevligast och i och för sig också de ända jag kan kommunicera med utan ordbok, haha. Eller matteläraren kan inte engelska men matte är ju bara siffror och några lätta ord här och där. Resten av lärarna gillar jag som sagt inte så värst mycket och jag känner mig riktigt i vägen hela tiden. Men de kanske känner att det är svårt att kommunicera med mig också.. Äh, jag vet inte!?

  Nu har vi ätit två av mina favoriträtter; tortilla och lax. Min värdpappa lagar alltid mat tills vi kommer hem så det är bara att sätta sig vid bordet och äta. Skulle inte kunna tänka mig en bättre värdfamilj! Nu ska jag och Maike iväg till den bästa butiken i världen, Mercadona (<3333) för vi har inte ätit glass på flera dagar. Ska ta med mig min systemkamera och fota lite av staden så blir det ett inlägg med mycket bilder, har ju lovat er bilder från Cádiz också. Adiós!