torsdag 21 mars 2013

Oh happydaay

 Alla papper, bilder, brev, ALLT klart för att skickas iväg! Nu är det bara att vänta och se, borde få veta om jag fått någon värdfamilj och var jag ska bo före sommaren. Nu när allt stressas med att få in pappren är slut blir jag nervös påriktigt, haha. 

  Denhär dagen har varit riktigt bra. Pauliina och jag sov hos Corinne inatt, skolan gick bra, tummen känns bättre, Pauliina fyller 17 år imorgon och jag har bara två lektioner och ett gympass före det blir helg. På kvällen ska vi fira Pauliina, yee! 





Måste lägga ut en massa bilder nu så jag har något att se på i Spanien, så här fick ni några väldigt 'normala' bilder från sommaren som jag hittade på datorn. Det är jag, Corinne, Pauliina och Mia som fjollar på. Hahahah


Kramar, Ellen.

tisdag 19 mars 2013

No comprendo

  
  Bilderna till 'bildalbumet' är framkallade, brevet till värdfamiljen ska bara skrivas om lite och nu sitter jag och fyller i de sista pappren. Ett 'prov' med helt omöjlig grammatik på spanska, och en massa annat som jag inte ens kan på svenska. Förstår inte hur de kan ha så höga krav för att man ska komma dit och lära sig språket? Över hälflen är garanterat fel. Men vad kan de göra, jag har fått en plats och de första summorna är redan betalda. Tror nog inte att jag är den enda som inte förstår allt. 

  Ingenting har riktigt varit på min sida idag. Föll med cykeln och skadade tummen så den blev sjuk och uppsvullen, vilket betyder ingen skivstånsträning på gymmet. Det skulle verkligen behövas, SFI-läger först i Kuortane och sedan Portugal närmar sig med stora steg. Tagga!


Åh, vad jag vill ha sommar nu!

Kramar, Ellen.

söndag 17 mars 2013

Photoshoot


  Det har varit sååå skönt väder ihelg, nästan så man tror att det håller på bli vår här! Åt till och med morgonmål ute idag. Hoppas på att bli lite brun, hehe. 

  Var ute och fotade med Julia och Pauliina igår i solen. Behöver lite bilder att skicka med brevet till värdfamiljen/ familjerna. Vet egentligen inte hur många familjer de skickar det till, utan bara att jag ska passa in så bra som möjligt i familjen, och att det är de som väljer mig. Det känns ganska nervöst, tänk om ingen vill ha dit mig? Får sådana små panikattacker ibland. Trots allt så är ju det värsta som kan hända att jag stannar i Finland. Usch, vill inte ens tänka tanken.. Nejtack till -20 grader, jag har fått nog av kylan.

  Det hela känns så verkligt nu då jag har lämnat in ansökan om ledighet och fått den bekräftad. Även att jag har startat bloggen gör att det känns lite närmare. Oroar mig för en massa saker just nu, t.ex. att jag kommer missa flyg och tåg, inte förstå ett ord vad någon säger och få hemlängtan. Har egentligen aldrig haft riktigt hemlängtan, så det ska nog inte bli ett problem. Spanskan funkar väl efter ett tag. En hel del övning på att resa själv får jag då jag åker till Portugal med Mia på träningsläger om ungefär en månad, plus en eventuell trip till Oslo för att hälsa på kusinerna.

 Som ni ser var Pauliina och Julia inte på särskilt seriöst fotohumör, så skrattande och fina grimasbilder blev det en hel del av!


Lite olika färg på bilderna eftersom den/de mittersta av mig är tagen med Pauliinas iPhone, medan den första på mig och den på Pauliina och Julia är tagen med Julias systemkamera.




Kramar, Ellen.

torsdag 14 mars 2013

Holaaaaa


  För er som inte känner mig kan jag säga att jag är en (oftast) glad, sprallig, spontan och jättenyfiken tjej som inte är rädd för att ta risker. Jag studerar första året på Jakobstads gymnasium. På fritiden tränar jag mycket eftersom jag friidrottar (springer 100 och 300m). Det lämnar inte mycket tid över på vardagarna, men på helgerna försöker jag hinna umgås med alla mina finfina vänner.

  Denhär bloggen ska mest handla om det som har med mitt utbytesår i Spanien att göra. Dels för att mina vänner, familj och andra som är intresserade ska få läsa om min stora upplevelse, men också för att jag själv ska få blicka tillbaka och se vad jag har gjort sen senare. Jag hoppas också att jag kan uppmuntra andra att ta denhär chansen. Det senaste datumet jag fått för när jag åker är 10 September, alltså om drygt ett halvår!! Vill åka NU!

  Fastän mitt äventyr inte ännu har börjat har jag haft fullt upp med papper, läkarkontroller, intervjuer, brev till värdfamilj och en massa annat som ska fixas före jag åker iväg. Jag åker med organisationen Explorius, men jag vet inte ännu var jag kommer att bo. Har en chans att få välja lite, men det är ganska begränsat eftersom jag är allergiker och eftersom pappren snart ska vara inne. Har lite svårt att bestämma mig, ska jag åka till solkusten som jag redan känner till ut och in, Cadíz som verkar vara en riktigt fin stad eller Alicante där det finns bäst möjligheter för friidrott? Vid kusten vill jag iallafall bo, men det viktigaste är förstås att jag bor hos en familj jag trivs med. Det är svårt, det handlar ändå om ett helt år. 

  Att jag valde Spanien känns ganska självklart, har alltid älskat landet, det är varmt och skönt men ändå i Europa, folk är glada och öppna och språket är väldigt fint. Mina spanskakunskaper är dock inte på den bästa sidan, men jag kan de mest grundläggande sakerna. Vissa organisationer kräver att man har studerat språket ett par år, men jag har bara läst spanska i högstadiet och ett halvår på en kurs. Jag tror inte det är så stor skillnad, det man lär sig på år här hemma lär man antagligen sig på några dagar där. 

  Jag svarar gärna på frågor så långt jag kan, själv bara bubblar jag av dem just nu! Har läst allt jag bara hittar på nätet. En bra sida är utbytesstudent.se. Här har jag fått svar på det mesta och även hittat bloggar av anda utbytesstudenter. 



Jag, mamma och mina bröder i Benalmadena, Spanien 2012. Pappa fick vara fotograf, haha.

  Ska försöka uppdatera med mycket bilder men också mycket text, tycker ganska mycket om att skriva. Hoppas andra än mamma och pappa vill läsa om mitt äventyr, haha! 



Kramar, Ellen, Eljen, Elena.... undrar vad jag kallas nästa år.. Hmm?